Pagina's

Mijn lijst met blogs

dinsdag 24 april 2012

Antibacteriële Zeep een goed idee?







Hoewel ik niet de grootste fan ben van Lush, ben ik wel eens met hun visie ten opzichte van antibacteriële zeep.
Men denkt vaak dat dat namelijk de beste zeep om te gebruiken is. Ik ben van mening dat het tegenovergestelde waar is.


Op de site van Lush vond ik onderstaande uitleg.


In veel reclamespotjes wordt het gebruik van antibacteriële zeep aanbevolen, omdat dat veel hygiënischer zou zijn. Sommige mensen denken dat er bacteriën leven op vaste zeep, die dan weer op de huid van iemand anders terecht kunnen komen. Die kans is heel klein. 
Bacteriën kunnen echter wel muteren en immuun worden wanneer ze langdurig worden blootgesteld aan antibacteriële zepen, denk aan antibiotica.
Maar niet alle bacteriën die op je huid leven zijn slecht! Veel van die kleine rakkers zijn onderdeel van een natuurlijke verdediging tegen ziekteverwekkers of ze helpen je huid gezond te houden. Die wil je juist niet verwijderen of verdelgen met een antibacteriële zeep. Als je een gewone zeep gebruikt zijn de goede bacteriën binnen een uur terug, waar ze hun werk weer voor kunnen zetten. Een antibacteriële zeep doodt ze, het duurt veel langer voor je ze weer op je huid zult vinden.  

(bron Lush: Harde Zeep versus Vloeibare Zeep)


Op Gezondheidsnet kwam ik ook nog onderstaande verklaring tegen



Antibacteriële zeep nutteloos


Sinds de Mexicaanse griep gebruiken steeds meer mensen antibacteriële zepen. Uit een studie van de University of Michigan blijkt echter dat er geen enkel verschil is tussen antibacteriële en gewone zeep.
Mexicaanse griep, antibacteriële zeep, griep, verkoudheid

Aan de University of Michigan hebben ze verschillende studies gedaan naar het nut van antibacteriële zepen . In slechts één studie bleek dat mensen die antibacteriële zepen gebruikten minder bacteriën op hun handen hadden, dan mensen die de voorkeur gaven aan gewone zepen. In alle andere studies bleek er geen enkel verschil tussen antibacteriële en gewone zepen.

En in die ene studie waar antibacteriële zepen wél nuttig leken, hadden de deelnemers hun handen vijf dagen lang achttien keer per dag een halve minuut gewassen. Niet echt zoals het in het dagelijkse leven gaat.

In ziekenhuizen en dergelijke zijn antibacteriële zepen naar verluidt wel nuttig. Maar de zepen die in ziekenhuizen gebruikt worden, bevatten tot tien keer meer van de antibacteriële ingrediënten dan de zepen die je in de winkel koopt.

Bovendien werken de antibacteriële ingrediënten absoluut niet tegen virussen. En die zijn nu net verantwoordelijk voor griep en verkoudheid.

Resistent

Het zou zelfs kunnen dat die antibacteriële zepen eerder ongezond dan gezond zijn. De antibacteriële stoffen komen immers terecht in onze bloedbaan. Mogelijk zorgen ze er zo voor dat we resistent worden tegen antibiotica. Maar dat moet verder onderzoek nog uitwijzen.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...